dissabte, 9 d’abril del 2016

PINXOS DE MOZZARELLA I GAMBES

Avui anem sopar a casa d'uns amics.
De fet ells no ho saben, és una festa sorpresa que els fem perquè aquest any fan  50 anys. Per això hem organitzat un sopar on cada un ha de portar un plat. I la temàtica és pintxons. Nosaltres no fem mai pintxos i, com les truites ja estaven "pillades", al final hem hagut d'improvisar i fer uns pintxos de gambes amb cherries i mozzarella molt resultons.

INGREDIENTS PER A 35 PINTXOS

35 boletes de mozzarella
35 llagostins o gambes (es poden comprar bullits o crus i fer-los a casa en funció del temps i pressupost)
35 tomàquets xerri

PREPARACIÓ
Si els llagostins sóns frescos els saltem a la paella i els deixem refredar. Un cop freds els pelem amb cura que no es trenquin.
Si els llagostins són bullits els pelem directament amb cura també que quedin sencers.
Anem preparant broquetes amb una boleta de formatge, un llagostí i un tomàquet.

Si volem ho podem banyar amb una salsa pesto feta amb alfàbrega, pinyons i oli d'oliva triturat.

També es pot fer amb gamba.


dilluns, 28 de març del 2016

COCA DE VIDRE


La meva amiga Marta ja m'havia comentat com n'era de fàcil fer coca de vidre, però la veritat és que fins ara no m'hi havia posat mai ni era la meva intenció, tot i que és un dels dolços preferits de la meva mare i ja em podria jo haver marcat el detall.

El cas és que havia preparat massa de pizza per fer el sopar de dissabte en tornar de la festa d'aniversari on anàvem. Però a la festa hi havia pizza per berenar, així que vaig pensar que millor  reciclar la massa de pizza en unes fantàstiques coques de vidre. Llàstima que no tenia pinyons!!!

Evidentment va ser el primer dia de molts dies de fer coques de vidre ... amb pinyons, clar.


INGREDIENTS

Massa de pizza o de pa (recepta aquí massa per pizza )
100 gr. Pinyons
Oli d'oliva 
Anís
Sucre 

PREPARACIÓ

Tallem la massa en petites porcions i l'estirem amb el corró el més prima que poguem. 
Disposem les làmines a una safata de forn. i les pinzellem amb oli d'oliva verge extra amb generositat però sense que quedin bassals. 
Hi disposem a sobre sucre escampat al gust i pinyons.
Fornegem a 200 graus uns 8 -10 minuts, en funció del forn i del gruix final de les plaques de coca.
I el pas definitiu; en treure les coques les ruixem amb anís immediatament, veurem com s'evapora l'alcohol.
Deixem refredar i: a menjar!

Croquetes de pollastre

A cada casa agraden les coses d'una manera. És com els cafès, que de quatre persones surt la comanda de quatre cafès diferents, curt de cafè, llet natural, desnatada, en got, etc. Doncs a casa amb les croquetes passa qe no agraden cremoses per dins ni petites com acostumen a promoure les grans marques o blocs. Agraden aquelles tupides i grosses, com les que jo havia menjat als bars de tapes de Saragossa, que amb dues ja pots anar a hivernar fins l'any vinent. 

I des les que hem provat de fer, aquestes són unes de les que més s'assemblen.

Recepta per a Thermomix

Massa de croquetes refredant-se


INGREDIENTS

250 gr. de pollastre (a l'ast, rostit, planxa, normalment sobres d'algun dinar)
1 ceba gran (150 gr. aprox)
100 gr. oli d'oliva
50 gr. mantega
170 gr. farina
1,2 l de llet
sal 
pebre 
nou moscada

PREPARACIÓ

Triturem el pollastre amb el turbo. Apartem en un plat,
Triturem la ceba. Sofregim 5 minuts a velocitat 2 100 graus amb l'oli i la mantega.
Afegim la farina i barregem 5 minuts amb la ceba sofregida. Velocitat 2-3 temp. 100.
Afegim la llet, la sal, el pebre i la nou moscada. Aquí també podem afegir una mica d'oli o suc del pollsastre si en tenim per donar sabor. Ha d'estar 15 minuts a 100 graus velocitat 2, però primer hem de remenar-ho una mica a velocitat 5-6 per assegurar-nos que tota la farina puja a la superfície i s'emulsiona.
Finalment hi anem posant el pollastre. Si ho veiem molt espés ho podem fer en dues tandes. La meitat primer i després l'altra meitat pel vocal a poc a poc. Anem jugant amb la velocitat de la màquina fins que pot amb tota la massa. Jo poso les fulles a l'inrevès perquè trituri els mínim possible. 3 minuts temperatura varoma.

Quan ja està tot barrejat ho treiem del got i ho deixem refredar.
No podem donar forma a les croquetes fins que la massa és freda.
El procediment: fem una bola amb una cullera de gelat, passem per farina, passem per ou i passem per farina de galeta, finalment fregim en oli d'oliva abundant i molt calent. Deixem assecar sobre paper de cuina.

diumenge, 27 de març del 2016

PA DE PESSIC DE TARONJA

No sóc una gran amant de la taronja. Però sí del pa de pessic. A mi m'agraden esponjosos, al contrari que a la meva parella, que li agraden densos, d'aquells amb substància que dic jo. Però tant se val. Al final tots es mengen si són bons. I com més m'agraden acabats de fer.


Però una de les característiques que busco en un pa de pessic i que aquest acompleix sobradament és que aguanti dies. Normalment, quan el preparo, me'l dosifico per esmorzar a casa, un trosset petit cada dia a les 6.30 amb el primer cafè amb llet. I clar, ha de durar més d'un dia. Aquest dolç és esponjós, tendre, ideal.

INGREDIENTS

230 grams de sucre
1 taronja mitjana
100 grams de mantega
250 grams de farina
1 sobre de llevat
1 iogurt grec
3 ous
1 pessic de sal


PREPARACIÓ

Posem en el got el sucre i al taronja ben neta i tallada a quarts. Ho triturem 20 segons a velocitat 3-5-10. 
Afegim els ous i els muntem amb el sucre 3 minuts a temperatura 37 velocitat 5. Ha de quedar una crema de textura espessa i color taronja clar intens,
Incorporem la mantega a temperatura ambient i el iogurt i ho barregem 5 segons a velocitat 5.
Tamissem la farina, el llevat i la sal i incorporem la barreja a la massa que tenim. Barregem 15 segons a velocitat 3. Si no està ben barrejat pugem una mica la velocitat, però el mínim possible.
Aboquem la barreja a un motllo de pastís, si és desmontabe millor, i ho fornegem en funció del nostre forn. En el meu cas poso ventilador, és a dir: calor repartit per tot el forn, temperatura 170 graus, 40 minuts.

El resultat és esponjós i saborós. 


dissabte, 26 de març del 2016

LEMON CURD

Fa molt  temps m'encantava una  melemelada de llimona d'una botiga determinada, de fet ho puc dir, em sembla que no em llegeix ningú ;-D, del Buenas Migas. Era de les úniques que m'agradava i l'havia d'anar a buscar a propòsit i, a més, valia 3 euros o 3 euros i mig cada pot, ja fa uns anys, cosa que no era regalada. Tot i que jo ho pagava de gust perquè les melmelades del Buenas Migas són boníssimes. Però un bon dia es va creuar en el meu camí la recepta del Lemon curd i .... adéu melmelada de llimona envasada. Quina deícia!  És que te'l menjaries a cullerades, tot i que és boníssim amb pasta de full, galetes o, fins i tot, dins un pa de pessic.

recepta per a Thermomix



INGREDIENTS

150 gr. de sucre
La pell de 3 llimones sense res de part blanca
El suc de 2 llimones
60 gr de mantega
2 ous 



ELABORACIÓ

Triturem el sucre amb la pell de la llimona al vas dela Thermomix fins a fer una pols fina. 30 segons velocitat 10.
Afegim la resta dels ingredients i barregem a velocitat 2 durant 8 minuts a temperatura de 90 graus.




POLLASTRE AMB GAMBES


Aquest és un plat inspirtat en el pollastre amb escamarlans que fa la meva mare. Cap serà mai igual al seu. Però com sóc una amant dels mars i muntanya, m'he decidit a aprendre a fer-ne jo també.

El primer intent va ser força bo.


INGREDIENTS
1 pollastre
8 gambes
1 ceba
100 gramps de tomàquet triturat cru 
1 copa petita de conyac
Oli d'oliva
Sal
Pebre
LLorer
2 Alls
10 ametlles
10 avellanes
Julivert
Pa fregit, torrat o 1 biscot


PREPARACIÓ

Daurem bé el pollastre per segellar-lo i donar-li color. 
El treiem de la cassola i l'apartem.
Fem un sofregit daurant la ceba fins que està enrossida i afegint-hi el tomàquet triturat. Sofregim uns minuts fins que queda espés com una melmelada.
Hi afegim el pollastre. Fem un parell de tombs i hi tirem per sobre la copa de conyac. Deixem que l'alcohol s'evapori uns minuts i cobrim el pollastre amb brou. Es pot fer amb brou de pollastre o amb brou de peix i pollastre meitat i meitat.
Ho deixem coure 1 hora a foc suau. Però quan faltin uns 10 minuts perquè passi l'hora s'hi afegeix la picada feta de fruits secs - avellanes i ametlles, alls, juliver i pa torrat. Si la picada queda molt densa, hi afegim una mica del suc del pollastre.

diumenge, 17 de gener del 2016

Pizza de tomàquet i pebrot del piquillo

Els que tenim fills tenim tendència a fer la pizza sempre de les mateixes coses, que ens agradena tots, especialment als nens. Però de vegades ens trobem amb que és divendres  i no podem anar al súper fins al dissabte, de manera que la nostra nevera tremola i el rebost està ple de les coses que mai no ens mengem. 


A casa, ja fa temps que ens estimem més fer la pizza a casa, no és tan pesada com la que es compra al supermercat, es pot fer amb massa prima o gruixuda al gust, amb molts o poc ingredients, etc. Nosaltres normalment la fem prima i amb pocs ingredients perquè es pugui digerir millor.

Ingredients
massa de pizza segons recepta Massa de pizza
1 tomàquet verd
1 llauna de pebrots del piquillo sencers
formatge ratllat (mozzarella o barreja)
orenga
tomàquet fregit



Fem la massa segons la recepta Massa de pizza.
La deixem el més prima possible que poguem, hi escampem salsa de tomàquet cassolana, un parell de cullerades, i a sobre hi posem el formatge ratllat. Després hi disposem el tomàquet verd tallat a rodanges i el pebrot del piquillo i ho fornegem 13 minuts a 200 graus, foc ventilador.                                          




Bastonets de llavors

Aquesta recepta no té complicació, però requereix de paiciència.
Es tracta de fer uns bastonets de pa cruixents i coberts de llavors. Són deliciosos per picar i, a més, resulten ideals per acompanyar sopars o entrants de picar, amb formatges, patès, mantega d'herbes, sobrassada,  ....
La massa no té cap secret, és la mateixa que la de pizza.


Ingredients

500 gr. de farina (millor especial pizza)
1 got d'aigua (aprox. 150 ml)
llevat de forner
1 culleradeta de sal
LLavors de diferents tipus: lli blanc, lli negre,sèssam etc. També hi podem afegir parmesà, tant a la massa com per arrebossar els bastonets.



En primer lloc fem la massa de la manera que acostumem a fer-ho. Pot ser a mà, barrejant tots els ingredients, menys les llavors, fins acosneguir un massa elàstica, fent-ne una bola i deixant-la fermentar uns 45 minuts a un lloc càlid. També la podem fer a la panificadora, amassadora elèctrica o a la Thermomix.

Quan hagi frementat anem tallant bocinets i, com si fos plastilina, anem femt barretes de la llargada que més ens agradi. El millor és fer uns 10-12 cm perquè no es torcin i siguim més fàcils de treballar a l'hora d'arrebossar-les.  Quan tenim les barretes fetes, les anem mullant lleument en aigua, les passem per sobre de les llavors que haurem escampat en un plat pla i les fem rodolar fins que quedin del tot cobertes. Les disposem sobre un paper de forn atiadherent i les fornegem de 12 a 15 minuts a 200 graus.